Zawarte w zólci kwasy choleinowe

Przeszło 50% skrobi oraz dekstryny miazgi pokarmowej ulega rozszczepieniu z wytworzeniem prostych cukrów już w dwunastnicy: W trawieniu tłuszczów dużą rolę odgrywają lipaza soku, trzustkowego i żółć. Zawarte w żółci kwasy choleinowe (związki: kwasów tłuszczowych z kwasami żółciowymi), rozpuszczalne w wodzie, mają bardzo małe napięcie powierzchniowe. Ta ich właściwość sprzyja powstawaniu przy zetknięciu, się z obojętnym tłuszczem zawiesiny tłuszczowej w postaci bardzo drobnych kropelek. Wskutek tego zwiększa się znacznie ogólna powierzchnia tłuszczu, na którą działa lipaza soku trzustkowego rozszczepiając tłuszcz obojętny na kwasy tłuszczowe i glicerol. Jak z tego wynika, kwasy żółciowe odgrywają dużą rolę w trawieniu tłuszczów. Rozszczepienie resztek pokarmowych, które nie uległy należytemu rozkładowi w jelicie cienkim, odbywa się w okrężnicy bliższej. Tutaj kończy się trawienie i tworzy się kał. Do poprzednich zaczynów dołącza się sok jelita grubego, ma on jednak słabe działanie trawiące. Natomiast dużą rolę w trawieniu odgrywają tutaj liczne bakterie. Między innymi rozpuszczanie drzewnika w przewodzie pokarmowym człowieka jest wyłączną czynnością bakterii. [więcej w: przeglądarka skierowań na sanatorium, wkładki supinujące dla dorosłych, periodontologia wrocław ]

Powiązane tematy z artykułem: periodontologia wrocław przeglądarka skierowań na sanatorium wkładki supinujące dla dorosłych