W warunkach prawidlowych w dwunastnicy i w jelicie cienkim bywa malo bakterii

W warunkach prawidłowych w dwunastnicy i w jelicie cienkim bywa mało bakterii. Pomimo to, że miazga pokarmowa w tej części jelit jest dobrą pożywką dla bakterii, nie mają one tutaj możliwości rozmnażania się wobec stosunkowo krótkiego pobytu miazgi i dlatego nie odgrywają w dwunastnicy i w jelicie cienkim-żadnej roli. Flora bakteryjna, i to przeważnie pałeczka okrężnicy, staje się obfitsza dopiero w dolnej części jelita krętego. Wywołując tutaj fermentację węglowodanową pałeczki okrężnicy wytwarzają kwasy, które powstrzymują rozwój bakterii gnilnych. Toteż w jelicie cienkim ,w warunkach prawidłowych nie ma gnicia białka, pomimo że jest jego tutaj dużo i to w postaci rozpuszczonej, która łatwiej może ulegać gniciu. W kątnicy, zwłaszcza zaś w okrężnicy wstępującej; fermentacja węglowodanowa zostaje już przeważnie zakończona, a rozpuszczone węglowodany oraz powstałe przy tym kwasy wessane. Teraz dopiero rozpoczynają swą pracę bakterie gnilne z pałeczką okrężnicy na czele. W warunkach prawidłowych gnicie białka jest mierne, zależnie od tego, że rozpuszczone białko łatwo ulegające gniciu zostaje przeważnie rozłożone i wessane już w jelicie cienkim. W połowie okrężnicy poprzecznej gnicie resztek pokarmowych zostaje przeważnie ukończone, czemu sprzyja postępujące z wsysaniem wody zgęszczenie zawartości jelitowej. W okrężnicy esowatej większość bakterii już , ginie. [przypisy: protetyka na implantach, Stomatolog Kraków, stomatologia Kraków ]

Powiązane tematy z artykułem: protetyka na implantach Stomatolog Kraków stomatologia Kraków