Próba bezcukrowych lub cukrowo-słodzonych napojów i masy ciała u dzieci AD 4

Stworzyliśmy 30 wielokrotnych zestawów danych impedancyjnych z pięcioma iteracjami, stosując wielowymiarowy sposób imputacji za pomocą algorytmu równań łańcuchowych w oprogramowaniu R, wersja 2.13. Zmiennymi uwzględnionymi w modelu imputacji były: wiek na początku badania, grupa rasowa lub etniczna, poziom wykształcenia rodziców, płeć, zgodność, grupa badana oraz wyjściowy i 18-miesięczny pomiar – jeśli jest dostępny – przewidywanego wyniku. Głównym wynikiem20 był wynik BMI z (wyrażony jako liczba odchyleń standardowych, o które BMI różni się od średniej dla wieku i płci dziecka w Holandii) .23 Wstępnie określonymi wynikami były stosunek talii do wysokości, suma z czterech pomiarów grubości fałdu skórnego i masy tłuszczu określanej za pomocą impedancji elektrycznej.20 Dodatkowe wyniki to waga, wzrost, wynik z punktu wzrostu, 23 obwód w talii i zmiana masy ciała dostosowana do zmiany wysokości. Odpowiedzi obu badanych grup na napoje porównano z dwustronnymi t-testami. Wykonaliśmy skorygowane analizy z regresją liniową, korzystając z oprogramowania SPSS. Wstępnie określone korekty dotyczące współzależności wyników u rodzeństwa, stopnia przylegania i wartości wyjściowych20 miały znikomy wpływ na wyniki (tabele S3, S4 i S5 w dodatkowym dodatku).
Wyniki
Uczestnicy
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka wyjściowa uczestników badania. Charakterystyka podstawowa była podobna w obu grupach badawczych, z wyjątkiem różnic w poziomie wykształcenia rodziców (tabela 1). Średni wynik BMI z wynosił 0,03, co odpowiadało 51. percentylowi holenderskich dzieci.23 SD z 1,02 potwierdziło, że nasza próba była reprezentatywna dla holenderskich dzieci, dla których SD wynosi z definicji 1,00. W punkcie wyjściowym uczestnicy spożywali średnią (. SD) 1,02 . 0,20 słodzonych cukrem napojów w klasie podczas przerwy 10-godzinnej, od poniedziałku do piątku oraz 1,50 . 1,40 napojów słodzonych cukrem dziennie w weekendy.
Czas trwania badania netto wynosił średnio 541 . 8 dni20. Odsetek uczestników spożywających napoje badane zmniejszył się ze 100% na początku badania do 88% po 6 miesiącach, 81% po 12 miesiącach i 74 % po 18 miesiącach (rys. 1). Głównymi przyczynami przerwania badania były niechęć do napoju (co stanowi 69% dzieci, które przerwały badanie) i niewielkie niepożądane zdarzenia (13%); przyrost masy ciała dotyczył 4% dzieci, które przerwały badanie (cztery w grupie cukru i dwie w grupie bez cukru) (rysunek i tabela S6 w dodatkowym dodatku).
Przyleganie i oślepianie
Tabela 2. Tabela 2. Wyniki pierwotne i wtórne w pełnej kohorcie, z danymi impedancyjnymi dla dzieci, które nie ukończyły badania, oraz w kohorcie dzieci, które ukończyły badanie. Łącznie 26% uczestników przestało spożywać napoje
[więcej w: cocarboxylasum apteka internetowa, pływający stolec przyczyny, lekarz prawo jazdy wrocław ]

Powiązane tematy z artykułem: cocarboxylasum apteka internetowa lekarz prawo jazdy wrocław pływający stolec przyczyny