Bialka pokarmów wsysaja sie dopiero po rozszczepieniu na aminokwasy

Białka pokarmów wsysają się dopiero po rozszczepieniu na aminokwasy, skrobia – po rozszczepieniu na proste cukry. Tłuszcze obojętne wsysają się w postaci rozpuszczalnych w wodzie związków kwasów tłuszczowych z kwasami żółciowymi. W ścianie jelit z nich wyzwalają się kwasy tłuszczowe a te łączą się z glicerolem i przechodzą w postaci tłuszczów. obojętnych, częściowo zaś prawdopodobnie jako fosfatydy do dróg mlecznych. W tych przemianach dużą rolę odgrywają fosfatazy jelitowe. Pogląd o wsysaniu tłuszczów w postaci mydeł został odrzucony, ze względu na to, że w pH istniejącym w jelitach mydła byłyby niestałe. Zaczynając od połowy okrężnicy poprzecznej, a więc w okrężnicy dalszej zawartość jelitowa jest już zgęszczona i tworzy to, co się nazywa kałem. Nie odgrywając większej roli we wsysaniu wytworów trawienia jelito grube bierze wyraźny udział w wydalaniu z ustroju wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, w stanach chorobowych dużej ilości mocznika i innych składników. Czynność ruchowa. Jelita wykonują 3 rodzaje ruchów, mianowicie: 1) ruchy wahadłowe; 2) ruchy, od których zależy stan napięcia błony mięsnej jelit; 3) ruchy robaczkowe. [podobne: stomatologia Kraków, cennik implantów, implanty zielona góra ]

Powiązane tematy z artykułem: cennik implantów implanty zielona góra stomatologia Kraków